Kaukaa viisas
remontti

Kotihissi toi helpotusta Espoon Nöykkiössä asuvan Ari Ingmanin arkeen

-Kaikki tuli tehtyä kuten pitikin, sanoo Ari Ingman, 70

Talo seisoo pienellä mäellä Espoon Nöykkiössä. Vaikka omakotitalossa on kolme kerrosta, rakennus sulautuu hienosti mäen talojen joukkoon. Eri kerroksiin on kuljettu portaita. Pohjakerrokseen on edelleen kulku myös ulkokautta, mutta sinne ei enää kivuta sisätiloista jyrkkiä ja vaikeakulkuisia ”kanaportaita”.

Siis ei ole kuljettu viiteen vuoteen. Nyt kaikkiin kolmeen kerrokseen on myös vaihtoehto, sillä talon sisällä voi kulkea äänettömällä hissillä. Kun perheen kolme tytärtä muutti omiin asuntoihinsa, vanhemmat jatkoivat talossa asumista kaksistaan. Siinä tilanteessa kypsyi ajatus tehdä taloon remontti.

Talon uudistus olikin varsin perusteellinen. Pystyyn jätettiin vain lähinnä ulkoseinät. Niin ja hienon näköalan näyttävät suuret ristikkoikkunat. Samassa rytäkässä tehtiin pihaan sauna ja varsinkin lastenlasten riemuihin myös uima-allas.

Rouva, isäntä vaiko vävy?

Oliko hissin hankkiminen jo heti alussa remontin suunnitelmissa? Kenen päätös?

– Vaimo alkoi tällaista ehdotella. No kyllähän minäkin.., kertoo Ari.

– Höpö, höpö. Kyllä meilläkin mies sanoi ensin EI, kuten yleensä miehet muutoksiin. Aika lailla oli hankausta ihan aluksi, heittää väliin talon rouva Marja.

– No mutta kun vävykin suositteli, niin siitä se lähti, myöntelee talon isäntä. Mutta Ari haluaa kuitenkin painottaa yhden hissiin tulleen seikan, jonka hän sanoo ihan yksin päättäneensä.

– Halusin, että hissin seinään kiinnitetään tyttäreni taidetta. Teos onkin eittämättä hieno, sanoo ylpeä isä.

Hissin seinää koristaa nyt taideteos guassi paperille ja nimi on pb 67. Kuvataiteilija Lotta Ingman työskentelee värin kanssa. Hän käyttää maalatessaan komplementtivärejä ja eri valööreitä. Hissin maalaus on ensin kuvattu ja sitten tulostettu ruotsalaisella tekniikalla, jota kutsutaan nimellä foliering. Ensin printataan ohut muovikalvo ja se liimataan akryylilevyn päälle. Läpikuultava teos kulkee nyt hissin mukana kolmen kerroksen väliä.

Miten hissille löytyi paikka?

Hissin paikka oli ennalta selvää. Hissi piti asentaa ulkoseinän lähelle, koska asentaminen vaati vahvat tukirakenteet. Ainoa järkevä hissin sijoituspaikka olikin entisten keittiökaapistojen kohdalle. Välipohjien lattiarakenteet rakennettiin muutenkin täysin uusiksi.

Mimu pyytää joka kyytiin

Hissin ahkerimmat käyttäjät ovat isäntä ja uusin perheenjäsen, orpona taloon otettu vehnäterrieri Mimu. Ujo ja muutenkin hiljainen kymmenvuotias on aina valmiina lähtemään hissiajelulle, kunhan vain joku painaa nappia. Rouva, jos vain suinkin, käyttää portaita.

– Käytänhän minäkin hissiä, jos vaikka pohjakerroksen pakastimesta on painavaa kannettavaa, hän selvittää.

Etkö pelkää Ari, että hissin takia peruskuntosi huononee?

– Enpä ihan noin sanoisi. Mutta myönnän, että kunnosta huolehtiminen käy joskus mielessä. Mutta olenhan ainakin ahkera lumitöissä ja teen usein klapeja. Ikää tulee ja hissi on meillekin hyvä.

Jospa oletkin kaukaa viisas?

Juuri niin, hissiimme mahtuu vaikka pyörätuoli. Nyt voimme asua täällä pitempäänkin. Sanoisin, että tämä on meidän loppusijoituspaikka!

Kotihissi tulee, oletko valmis!

Ikäihmisten määrä hyvinvointivaltioissa kasvaa kohisten. Kohta Suomessakin on yli 80-vuotiaita lähelle puoli miljoonaa ja ikävuosien myötä kaikkien kunto huononee. Kotihissi tuo avun, kun iän karttuessa liikkuminen asunnon portaikossa vaikeutuu.

Samalla pientalojen uudisrakentaminen tiivistyy, tontit pienenevät ja maan hinta nousee. Näin hissit ovat kiihtyvällä vauhdilla tulossa myös uudempiin pientaloihin. Kotihissi nousee arvoon arvaamattomaan, kun rakentaminen muuttuu on yhä enemmän vertikaaliseksi.

”Tämän hissin ansiosta uskomme, että voimme elää tässä hyvin, hyvin kauan.”

– Ari Ingman, Espoo

Ota yhteyttä ja varaa
maksuton arviointikäynti

Asiantuntijamme suorittavat kohteisiin maksuttoman arvioinnin halutusta ratkaisusta.
Voitte sopia kotikäynnin tai vaihtoehtoisesti toimittaa kuvia tai piirrustuksia arvioitavaksi.